Domov / Naredi sam / Splet / Pisanje prispevkov v WordPressu
Kako ustvarim prispevek v WordPressu
Kako ustvarim prispevek v WordPressu

Pisanje prispevkov v WordPressu

WordPress (WP) je spletno prostodostopno orodje za oblikovanje spletnih strani, napisano v programskem jeziku PHP. WP velja za enega najbolj uporabniku prijaznih sistemov za urejanje blogov oz. spletnih strani (t. i. CMS – content management system) in v resnici omogoča zelo enostavno, intuitivno uporabo. V članku bom po korakih predstavila nadzorno ploščo in osnove dodajanja prispevkov na platformi WP.

Četudi z WP ali kakim drugim urejevalnikom spletnih strani doslej niste imeli izkušenj, se boste v njem kaj hitro znašli, ne da bi vam bilo treba študirati kaka zapletena navodila ali iti na računalniški tečaj. Pogum velja in z vztrajnostjo se marsikaj doseže: treba je samo začeti in WP se bo pred vami prejkoslej odprl v vsej svoji lepoti in preprostosti.

Z vnašanjem besedil in urejanjem sloga pisav in odstavkov (t. i. formatiranjem) ne bi smeli imeti težav, saj je zelo podobno kot pri običajnih urejevalnikih besedil MS Word, OpenOffice, LibreOffice itd. Sicer pa vam člankov niti ni treba pisati v WP. Besedilo lahko napišete in formatirate v svojem najljubšem urejevalniku besedil, nato pa ga samo prekopirate v okno urejevalnika WP in nato le še preverite, ali se je uspešno preneslo vse formatiranje (kurziva, krepka pisava ipd.).

Dodatni elementi besedila, namenjenega spletni objavi, ki jih iz običajnih urejevalnikov besedil še ne poznate, so metapodatki (naslov prispevka, označevanje kategorij in oznak) in prikazna slika. Ti elementi pomagajo bralcu najti vaš prispevek, hkrati pa tudi izboljšujejo njegovo uporabniško izkušnjo.

Kaj je WordPress?

Da si boste lažje predstavljali, za kaj gre, predlagam, da si ogledate kratek video s predstavitvijo WordPressa.

Tako, zdaj pa si po korakih oglejmo, kako lahko postanete spletni avtor – sledite spodnjim navodilom in na spletno stran dodajte svoj prvi prispevek!

Vstop v nadzorno ploščo

Nadzorna plošča je prostor za urejanje vsebin, ki se skriva za zunanjim videzom slehernega spletišča, ki se kaže končnim uporabnikom portala – torej bralcem vašega prispevka.

 1. V nadzorno ploščo vstopite na spletnem naslovu, ki vam ga je sporočil administrator spletišča. Vtipkajte svoje uporabniško ime in geslo, ki vam ga je dodelil administrator.
  Vnos uporabniškega imena in gesla
  Vnos uporabniškega imena in gesla
 2. Vstop je uspešen, če se vam na vrhu strani prikaže ozek temen trak: v skrajno desnem kotu piše Živjo, [vaše ime], na levi pa boste našli ikono WP, ikono skupine hiš »Moja spletišča« in nato ikono hiše, ki ji sledi ime portala, v katerega ste vstopili. Z miško se pomaknite na ime portala in prikazala se bo možnost »Nadzorna plošča«. S klikom na to povezavo boste vstopili v prostor, kjer se urejajo vsebine spletišča.
Vstop v nadzorno ploščo
Vstop v nadzorno ploščo
Nadzorna plošča
Nadzorna plošča

Ob prvem dostopu dopolnim svoj profil

V razdelku »Profil« (v levem stolpcu) ob prvem dostopu na nadzorno ploščo dopolnim manjkajoče podatke v svojem profilu: ime in priimek (ali psevdonim), s čimer določim prikazno ime, dopišem kratko biografijo in si nastavim ali priskrbim avatar (s storitvijo Gravatar). Avatar je prikazna slika, ki se bo prikazovala ob vseh vaših spletnih prispevkih in vam zagotovila prepoznavnost na spletu. Gravatar lahko uporabljate na kateremkoli spletišču križem svetovnega spleta.

NAMIG: Če si Gravatarja ne boste nastavili, se bo ob vaših prispevkih prikazoval privzeti avatar – najbrž ni treba poudarjati, da se z anonimnim avatarjem odrekate prepoznavnosti na spletu.

Privzeti WordPressov avatar
Privzeti WordPressov avatar

Kako dodam nov prispevek

Nov prispevek lahko ustvarim na dva načina:

 1. a) V levem stolpcu kliknem »Prispevki«, in odpre se spustni seznam, kjer izberem »Dodaj nov«.
 2. b) Kliknem »Nov« (na vrhu strani ob ikoni plusa).
Dodajanje novega prispevka
Dodajanje novega prispevka

Kako začnem pisati prispevek

Vnos metapodatkov

Najprej vnesem metapodatke, da jih zaradi zatopljenosti v oblikovanje besedila ne bi pozabila vnesti.

Metapodatki so zelo pomembna sestavina spletnega prispevka, saj na podlagi njih spletni iskalniki (search engines) razvrščajo oz. rangirajo vsebine na svetovnem spletu, poleg tega pa seveda tudi olajšujejo bralčevo orientacijo na portalu.

 1. Vpišem naslov prispevka.
 2. Označim kategorije.

Kategorije se bralcu portala prikažejo v vrstici pod naslovom prispevka. Načeloma je dovolj označiti podkategorijo (npr. pri kategorijah Po področjih > Knjiga je dovolj označiti samo podkategorijo Knjiga). Seveda pa lahko označim tudi nadrejeno kategorijo, kadar jo je smiselno izpostaviti (npr. Naredi sam ali Mediateka).

NAMIG: Pred pisanjem prispevka si je priporočljivo ogledati kategorije na portalu.

Dodajanje kategorij v stranskem stolpcu
Dodajanje kategorij v stranskem stolpcu
 1. Izberem ali dopišem oznake.

Oznake (tags) služijo kot dopolnilo kategorijam, kajti kategorije zaradi preglednosti lahko dodajamo le v omejeni meri. Podobno kot kategorije so to pravzaprav ključne besede, ki uporabniku spleta (oz. spletnega brskalnika, kot sta Google ali Yahoo) pomagajo najti informacijo, ki jo išče. Pri dodajanju oznak velja pravilo manj je več: pazimo, da se ne ponavljamo – tj. če informacijo vsebuje že ime kategorije, je ni treba označevati tudi v oznaki; omejimo se na bistvene/relevantne oznake; najprej preverimo, katere oznake že obstajajo.

Dodajanje oznak v stranskem stolpcu
Dodajanje oznak v stranskem stolpcu
 1. Možnost: kako skrijem informacijo o avtorju

Če npr. eksplicitno nočete, da bi se pod vašim prispevkom prikazala vaša kratka biografija, ki jo vsebuje profil, nastavite »Yes« ob »Hide Author Information«.

 1. Dodam prikazno sliko.

Prikazna slika je fotografija (v formatu .jpg, .png), ki se kaže na vrhu prispevka oz. kot ikona ob povzetku prispevka.

Če svoj prispevek vnašate na portalu, ki ga ureja uredniška ekipa, se vam v vaši nadzorni plošči v desnem stolpcu spodaj možnost »Prikazna slika« (v desnem stolpcu spodaj) morda ne bo pokazala – to pomeni, da je ne morete dodati sami. V tem primeru na vrh prispevka prilepite povezavo na spletno mesto, kjer je fotografija dostopna, da jo bo vašemu prispevku lahko dodal urednik (če slika ni javno dostopna, dodelite uredniku povezavo na svoj spletni oblak, npr. GoogleDrive, kjer jo hranite). Povezave s pripisom SLIKA in opisom slike vložite tudi na tista mesta v besedilu, kjer naj se nahajajo druge izbrane slike, ki ilustrirajo vaše besedilo.

Če vam je bila dodeljena pravica za vstavljanje prikazne slike, priporočamo, da najprej izpolnite metapodatke slike v Knjižnici:

»Napis« = besedilo, ki se bo v prispevku pokazalo pod sliko

»Nadomestno besedilo« (alt text) = besedilo, ki se uporabniku pokaže, kadar se slika ne prikaže pravilno (ali se sploh ne prikaže).

»Opis« = metapodatek o tem, kaj slika vsebuje (spletni iskalniki še ne znajo brati slik)

Dodajanje metapodatkov slike v Knjižnici
Dodajanje metapodatkov slike v Knjižnici

Pod metapodatki boste našli tudi Nastavitve za prikaz priponke, kjer lahko nastavite poravnavo (levo, desno, sredinsko), povezavo in velikost slike, ki jo želite vstaviti v besedilo.

Urejanje besedila

Najprej si ogledam orodno vrstico, ki vsebuje gumbe, s pomočjo katerih lahko urejam besedilo. Z njimi mdr. lahko označujem sloge pisave (kurziva, krepki tisk itd.) in sloge odstavkov (Odstavek = Paragraph, Naslov 1 = Heading 1, Naslov 2 = Heading 2 itn.).

Orodna vrstica v WordPressu
Orodna vrstica

V orodni vrstici so prikazane le osnovne možnosti oblikovanja. Kliknite na ikono za »Preklop orodne vrstice«, da se vam odpre druga vrstica, v kateri boste našli še veliko drugih uporabnih gumbov: z radirko lahko izbrišete formatiranje, pod grško črko omega (Ω) boste našli posebne znake, pod ikono z vprašajem pa bližnjice ukazov.

Poleg klasičnih ikon, ki jih poznate že iz Worda ali kakega drugega urejevalnika besedil, se v orodni vrstici lahko nahaja še več koristnih kod za oblikovanje. To je odvisno od WP-predloge, na podlagi katere je zasnovan portal, na katerem objavljate.

V predlogi Sahifa je na koncu prve vrstice ikona z na glavo obrnjeno kravato, »Tielabs shortcodes«. Tu boste mdr. našli naslednje koristne funkcije:

 • »Author bio« doda okvirček za avtorjevo oz. prevajalčevo biografijo. Fotografijo preprosto dodate tako, da vstavite povezavo na spletišče, na katerem se fotografija nahaja.
 • »Button« doda gumb, ki mu lahko dodate poljuben napis in spletno povezavo.
 • »Lists« ustvari številčni ali alinejni seznam.
 • »Columns« pretvori označeno besedilo v izbrano število stolpcev.
 • »Drop cap« doda verzalko na začetku besedila. Itd.

Dodajanje slik v besedilo prispevka

Slike lahko dodate tudi v besedilo prispevka.

 1. Naložite sliko v Knjižnico (s potegom iz mape ali z gumbom »Upload«).
 2. Izpolnite metapodatke (kot pri prikazni sliki).
 3. Označite poravnavo slike (možnosti: Brez, Levo, Desno, Sredinsko).
 4. Če ste se pri vstavljanju slike zmotili, se vrnite za korak nazaj (puščica na levo) ali pa sliko izbrišite iz besedila. (NAMIG za nadaljevalce: Kliknite na zavihek »Besedilni prikaz« (zgoraj desno), da se vam besedilo prikaže v zapisu HTML. Tu je slika označena z atributoma »caption« in »/caption«. Če izbrišete celoten odstavek, bo izginila tudi slika.)

Dodajanje video- ali audioposnetka

Pri dodajanju videa lahko označim »Post Head options« (najdete jih pod glavnim oknom besedila, pod »Sahifa posthead options«). Video lahko bodisi vstavim (embed) bodisi prilepim povezavo na YouTube objavo (Video URL).

NAMIG za uporabnike portala KULtura: Če imate pri dodajanju večpredstavnostnih datotek težave, pišite uredništvu portala.

Kako besedilo objavim

Kliknem gumb »Objavi«. Če prispevka začasno še ne želim objaviti, ker še ni končan, kliknem na gumb »Shrani osnutek«.

NAMIG: Pred objavo si lahko prispevek ogledate, tako da kliknete gumb »Predogled«. Če prispevek želite objaviti na določen dan, lahko nastavite tudi datum in čas objave (kliknite »Uredi« ob opciji »Objavi takoj«, in prikazala se vam bodo okenca z datumom in uro).

Shranjevanje ali objava prispevka
Shranjevanje ali objava prispevka

Če ste odkrili napako in bi radi prispevek popravili, vnesite spremembe v besedilo in kliknite gumb »Posodobi«.

Če objave dokončno nočem objaviti, jo lahko zavržem tako, da kliknem »Premakni v smeti«. Objavo iz smeti je v obdobju enega meseca mogoče obnoviti.

Opcija »Premakni v smeti« in gumb »Posodobi«
Opcija »Premakni v smeti« in gumb »Posodobi«

Odjava

Ko izstopate iz sistema, se odjavite s klikom na »Odjava« (pod Živjo, [vaše ime] v zgornjem desnem kotu).

Dodatna literatura

V slovenščini:

V angleščini:

Se vam prispevek zdi uporaben?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Povprečna ocena / 5. Število glasov:

Ker se vam prispevek zdi uporaben ...

Spremljajte naše objave na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da vam prispevek ni všeč.

Kako ga lahko izboljšamo?

Preberite še

Wiera Gran

Wiera Gran – pozaba, upor in svoboda govora

Prevajalska refleksija ob prevodu knjige Agate Tuszyńske Obtožena: Wiera Gran Spremne besede[1] ne morem zastaviti drugače …

Dodaj odgovor