Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • This dogodek has passed.

Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom: osti

14. maja ob 18.0019.30

Ignacy Karpowicz osti

Spoštovane sobralke, spoštovani sobralci,

pridružite se nam v bralnem klubu Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom!

Tokrat se bomo (skupaj s prevajalko) pogovarjali o knjigi izpod peresa sodobnega poljskega pisatelja:

Ignacy Karpowicz: osti. Prev. Jana Unuk. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2013. 456 strani. (roman)

osti (2013), roman iz krogov varšavskih intelektualcev, prikazujejo drugačnost kot del normalnosti in predstavljajo nove modele sobivanja, ki so deloma utopija, deloma pa že del vsakdanjosti. So svojevrsten laboratorij, v katerem poteka neutrudno raziskovanje človeških čustev in odnosov med ljudmi. Če je bil v Karpowiczevem prejšnjem romanu osmešen sakrosanktni model poljske družine kot »vir trpljenja in kazen«, v tem funkcionira vsaka možna družina in je rešilna bilka vsaka ljubezen med dvema bitjema. Naslovne »osti«, ki so tako -osti kot ostí (ribje srti, koščičke, v slovenščini še bodice ali zbadljivke), kot pravi avtor, bralcu omogočajo »svobodo izbire teme«, pač glede na to, kaj ga je v romanu presunilo, poiskalo, nagovorilo –  »naj so to kakšne istovetnosti, zaljubljenosti, radosti, lojalnosti«. Morda strpnosti. Ali začaranosti z jezikom: igrivim, zabavnim, dekonstruiranim in znova zlaganim, kot bi čisto sam zase vodil ločeno naracijo.

Gostja: prevajalka Jana Unuk

Kaj je bralni klub Knjiga spregovori?

Zakaj brati? Kaj brati? Kako brati? Kako literaturo analizirati? Kako o literaturi pisati? Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih, ki jih vodi dr. Iztok Osojnik, pesnik, filozof, kritik, komparativist, zgodovinski antropolog, mednarodno uveljavljeni avtor številnih pesniških zbirk, romanov, monografij, esejev, razprav in strokovnih člankov, ki je za svoje delo prejel več domačih in tujih nagrad. Pri bralnem klubu sodelujejo tudi drugi slovenski ustvarjalci in književni prevajalci. Vstop je prost.

Celotni program bralnega kluba v sezoni 2018/2019 si lahko ogledate na www.policadubova.org.

Organizatorja:
Kulturno-umetniško društvo Pólice Dubove
Knjižnica Prežihov Voranc, Mestna Knjižnica Ljubljana

Bralni klub Knjiga spregovori je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti (2015–2017) in se nadaljuje v okviru novega projekta Migracije v resničnosti (2019–2021), ki ju je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

Podrobnosti

Datum:
14. maja
Čas:
18.00–19.30
Kategorija dogodka:
Oznake dogodka:
, ,
Spletna stran:
http://policadubova.org/akce.php?lang=sl&id=80

Prizorišče

Knjižnica Prežihov Voranc
Tržaška cesta 47a
Ljubljana, 1000
Spletna stran:
https://www.mklj.si/knjiznica-prezihov-voranc

Organizatorji

KUD Police Dubove
Mestna knjižnica Ljubljana